Zdrowe odżywianie jest bardzo ważnym czynnikiem, który wpływa na nasze zdrowie i długość życia. Już dzieci przedszkolne uczą się o tym, iż najzdrowsze warzywa i owoce.
Najzdrowsze warzywa wiadomo, sezonowe
Dla zdrowia najkorzystniejsze jest spożywanie warzyw świeżych, jak najmniej przetworzonych. Warto spożywać jak największe ilości warzyw sezonowych. Są one prawdziwymi bombami witaminowymi, ale także ich smak nie ma sobie równych. Pierwsze wiosenne nowalijki, rzodkiewki, sałata, szczypiorek smakują wybornie, zwłaszcza gdy pochodzą z własnego ogródka, albo rodzimych upraw rolniczych. Potem pojawia się całe bogactwo najpyszniejszych i super zdrowych warzyw – botwina, fasolka szparagowa, kalafior, kalarepa, marchewka, bób, pomidor, ogórek, cukinie, kabaczki i wiele wiele innych. Najzdrowsze warzywa są to także niedoceniane ze względu na zapach: cebula, por i czosnek. Mimo, iż wielu osobom trudno się do nich przekonać, nie warto z nich całkowicie rezygnować w naszej diecie, bo zawierają ogromne ilości substancji antybakteryjnych i antywirusowych. Odgrywają więc nieocenioną rolę w walce o naszą odporność.
Najzdrowsze warzywa zimą
Latem i jesienią łatwo mówić o jedzeniu sezonowych warzyw. Kiedy jednak przychodzą zimowe miesiące sprawa nieco się komplikuje. Oczywiście można przez cały rok kupić warzywa z plantacji na południu Europy, jednak nie są to najzdrowsze warzywa. Przemierzają dziesiątki kilometrów, więc mimo największych starań ich swieżość nijak się ma do zerwanych rano polskich ogórków. Poza tym, jeśli nie pochodzą z gospodarstw ekologicznych, mogą być nafaszerowane pestycydami, co też dla zdrowia nie jest najlepsze. Dietetycy podpowiadają, że najzdrowsze warzywa zimą dostarczymy organizmowi w postaci kiszonek – kiszona kapusta, kiszone ogórki, czy zakwas z buraków wracają do łask.
Zimą zaleca się także jedzenie jak największych ilości warzyw korzeniowych. Z marchewki zrobimy pyszne i chrupiące surówki, buraczki przeznaczymy na jarzynkę czy barszcz. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, iż niepozorny buraczek należy do tak zwanych super foods, czyli najzdrowszych produktów żywieniowych na świecie. Dzieje się tak dlatego, że burak to kopalnia wartościowych witamin, szczególnie z grupy B, makro i mikroelementów oraz kwasów organicznych. Swój charakterystyczny kolor burak zawdzięcza ogromnej zawartości betaniny – substancji, która jest silnym antyoksydantem o właściwowościach antybakteryjnych. Sok z buraka to silna petarda ratująca nam zdrowie i dodająca siły. Nie bez kozery, gdy w jakimś mieście odbywa się olimpiada, czy inne ważne zawody sportowe, w promilu 100 km brakuje soku z buraka i samych buraczków. Jakie warzywa są więc najzdrowsze? Buraki!
Przeczytaj więcej na rzeczyznatury.pl