Jest pewno uniwersalne naczynie, którego nie powinno zabraknąć w każdej kuchni. Mowa oczywiście o patelni. Bez niej żaden kucharz nie przygotuje pysznego posiłku, łechcąc podniebienia smakoszy. Jaką kupić patelnię? Na co zwrócić uwagę poza jej rodzajami? Sprawdźmy.
Rodzaje patelni w zależności od materiału
Najważniejsza cecha to sama powłoka, z jakiej wykonano naczynie. Na pierwszy ogień weźmy teflon. Takie akcesoria mają niską cenę i można je spotkać w wielu domach. Są lekkie i jednocześnie praktyczne, ale niestety szybko się zużywają, a smażone potrawy przyklejają do powierzchni.
To może lepsze okażą się patelnie stalowe? Jak najbardziej. Są bowiem bardziej trwałe oraz odporniejsze na wszelkie zarysowania. Łatwiej je wyszorować i będą nam służyć znacznie dłużej. Nie da się jednak nazwać je idealnymi. Dlaczego? Nie mają powłok, które zapewniają nieprzywieralność przyrządzanych dań.
Jeżeli nie stalowe, to do wyboru są także ceramiczne. Przystępna cena i estetyczny design sprawiają, że są coraz bardziej popularne. Umożliwiają smażenie z minimalną ilością tłuszczu. Zaletą jest również to, że są ekologiczne – do ich wykonania stosuje się naturalne składniki z recyklingu.
Czwarty typ to tradycyjne przyrządy żeliwne. Takie wytrzymają wiele lat. Może i nie zachwycają swoim wyglądem, są ciężkie i dość drogie, ale równomiernie rozprowadzają ciepło. W trakcie podgrzewania potraw do wysokiej temperatury, dodatkowo wzbogacają je w cenne żelazo!
Przeznaczenie
Najważniejsze rodzaje już poznaliśmy. Jednak, aby odpowiedzieć na pytanie: jaką kupić patelnię?, należy jeszcze zwrócić uwagę na inne kwestie. Chodzi np. rozmiary czy dobór odpowiedniego uchwytu.
W przypadku, kiedy mieszkamy z liczną rodziną, przyda się patelnia o zdecydowanie większym rozmiarze. Natomiast wspomniany uchwyt powinien być nie tylko dopasowany do dłoni. Ważne, także, aby nie parzył kucharza (nie przewodził ciepła).
A co z grubością? Czy ta cecha również jest istotna? Oczywiście. Jeżeli patelnia ma grubość minimum 4 mm, to wtedy jest bardziej trwała. Co więcej, nie powoduje różnych odkształceń.
Kupując opisywane w tekście sprzęty kuchenne, należy dokładnie zastanowić się nad oczekiwaniami i sprawdzić, ile pieniędzy jesteśmy w stanie na nie przeznaczyć. Najlepiej więc, jeżeli wybierzemy produkty najwyższej jakości, aby być pewnym, że starczą one nam do wielokrotnego użytkowania. Tańsze patelnie trzeba bowiem często wymieniać na nowe, zdając sobie sprawę, że mogą niestety zanieczyszczać środowisko naturalne.